Nieuws!

Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier >>


Test Ventisit kussen

Sloeproeiers zitten tijdens het roeien op een diversiteit aan roeikussens, schapenvachtjes, handdoeken etc. Soms uren zitten op een vaste doft is niet prettig voor het zitvlak, dus bescherming tegen blaren is wel zo praktisch! Wij hebben een - bij het sloeproeien wat minder bekende - Ventisit kussen getest. Ventisit-kussens zijn gemaakt van een driedimensionaal gebreid polyestergaren. De hierdoor ontstane open structuur geeft een optimale ventilatie, dus ook bij overmatige transpiratie blijft het zitvlak droog. Althans, dat is wat Ventisit zelf claimt. 

Lees meer »

5 Miles From Home (27 sept - 1 okt)

Welsh Sea Rowing in Wales, Scottish Coastal Rowing Association in Schotland en Ocean to City in Ierland hebben opnieuw de handen ineengeslagen en organiseren dit najaar wederom de unieke, internationale roeiwedstrijd '5 Miles From Home Challenge 2023'.

Lees meer »

Sloeproeiers doen monstertocht voor een plasticvrije IJssel

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september gaan roeiers van Daventre Portu (Deventer), Hattem Roeit (Hattem), Steuren van Staal (Kampen) en Sloeproeivereniging Zwolle (Zwolle) maar liefst 127 kilometer roeien van Rheden naar Kampen! Sloeproeier (en Oceaanroeier) Aidan Scherpbier leidt deze 'afzak'tocht'. Aidan ziet de afzaktocht met sloepen als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen. ‘We gebruiken sloeproeien als metafoor: Sloepen zijn vanouds bedoeld voor reddingen op zee. Nu willen met sloepen aandacht vragen voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet als plastic soep in zee terechtkomt. Want ook de IJssel staat in verbinding met de Oceaan.’

Lees meer »

Tips voor roeien in de warmte!

Als de temperaturen stijgen naar 25-30 °C of hoger, is een wedstrijd of training onder deze omstandigheden een stuk zwaarder! Oververhitting ligt op de loer, dus zorg dat je goed voorbereid de boot instapt! Een bekwame stuur (her)kent de symptomen van oververhitting, en weet wat te doen! (zie ook veiligsloeproeienNL). Maar ook de roei(st)ers dienen de symptomen te kennen en elkaar in de gaten te houden. 

Lees meer »

Met een roeisloep door Schotland

In de Roei! nummer 57 van augustus 2023 het verslag van een schitterende sloeproeitocht tussen de West-Schotse eilanden! 'Het 15-koppige 'Zwedenclubje' bestaande uit leden van Roeiteam Woelwater uit Sneek en in de loop van afgelopen jaren aangesloten roei(st)ers begonnen de tocht vlak bij Glasgow op 25 juni.

Lees meer »

Gijs Cretier overleden

Gijs leefde voor de sloeproeisport! Op 29 augustus is Gijs onverwachts overleden, hij mocht slechts 48 jaar oud worden. De dreun bij 'zijn' club Roeiploeg Utrecht en zijn vele sloeproeivrienden is groot. We wensen zijn zoon, ouders, verdere familie, vrienden en andere betrokkenen heel veel sterkte toe bij dit grote verlies.....

Lees meer »

Floor Maitimo overleden

Gisteren bereikte ons het verdrietige nieuws dat donderdag 3 augustus Floor Maitimo op 73-jarige leeftijd is overleden. Floor stond aan de wieg van de FSN-handicapberekening, hij was altijd bezig met het verbeteren van de rekenmethode, en heeft het bepalen van de sleepwaarden - het slepen naast een motorschip - bedacht. Vol passie presenteerde hij bijna 15 jaar geleden zijn presentatie 'roeitechniek' (zie downloads) en hij was altijd bereid om de sleepmethodiek uit te leggen en toe te lichten. We zijn Floor dan ook veel dank verschuldigd voor zijn tomeloze inzet voor sloeproeiend Nederland! Floor heeft vele jaren geroeid bij RV Ferox in Katwijk, die de 'Mighty Mo' naar hem vernoemden.

Lees meer »

Nostalgie

In de Cornelis Douwes (blad voor oud-leerlingen van de zeevaartschool Terschelling) nummer 234 van juni 2023 een pagina vol sloeproei-nostalgie!

Lees meer »

HT in de Roei!

In de Roei! van juni 2023 een prachtig verslag van de HT Roeirace, een column over Vechten op de Vecht en een artikel over de KHRV met hun 3 Pilot gigs! 

Lees meer »

TE KOOP: Altied Wad (FSN227)

De Altied Wad is een 6 en/of 8 persoons roeisloep voorzien van aluminium vloerplaten incl. voetsteunen, dollen en 10 riemen. De sloep is al enkele jaren uit het water en heeft onderhoud nodig zoals te zien is. Ook de (knik) trailer is in redelijke staat maar zal ook onderhoud vergen.

Lees meer »

FSN Sleepproef in Roei!

In de Roei! nummer 55 van april 2023 een mooi item over de FSN sleepproeven. Ook abonnee worden? Voor € 35,- per jaar ligt de Roei! 6 x per jaar op je deurmat! Klik hier >>

Lees meer »

Fryslân Cup

Eindelijk mag 'Slag om Makkum' het bekend maken en komt er een einde aan de geruchten. Hoewel het gerucht in de wandelgangen al rondging, bleef het lang stil rond deze nieuwe sub-competitie, er is op de achtergrond echter zeker niet stilgezeten.In het minst diepe geheim is gewerkt aan het opzetten van de Fryslân Cup. Deze competitie zal zijn voor alle sloepen afkomstig uit Fryslân en zal gestreden worden in de races geroeid in Fryslân. Er wordt gebruik gemaakt van de al bestaande races welke een FSN nominatie hebben. Het betreft dus geen nieuwe races.Aanstaande zaterdag zal de eerste race, als onderdeel van het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien, plaatsvinden in Harlingen. Welke sloep/team mag zich op 28 oktober 2023 de beste van Fryslân noemen en er met de Fryslân cup vandoor gaan? Houd de races in de gaten en geef je op tijd op voor de races van de Fryslân Cup. We wensen alle Friese deelnemers heel veel plezier en succes toe en hopen op een mooie Friese competitie.

Lees meer »

FSN trainingen 'bekwame stuur'

De FSN Veiligheidscommissie organiseerde inmiddels 6 trainingen 'bekwame stuur' in Willemstad, Lelystad, Culemborg, Terherne en Groningen, en 3 'in-company' trainingen bij Sloepweesje (Hoogmade), Daventre Portu (Deventer) en  De Heeren XIV (Muiden). In totaal hebben circa 300 personen deze trainingen gevolgd! In de Roei! 54 van maart 2023 staat een verslag van de training in Groningen! 

Lees meer »

Sloepvolgen gaat verder als Sportvolgen

Zwolle, 28 februari 2023 - Sloepvolgen, de tracking service voor roeifans, heeft vandaag aangekondigd dat het verder gaat als Sportvolgen en dat het een nieuw trackingplatform presenteert. Dit platform is ontworpen om roeifans een uitgebreide en gepersonaliseerde kijkervaring te bieden.

Lees meer »

Altena Rond - 70 km estafette roeien!

Altena Rond is een 70 km lange tocht welke jaarlijks wordt georganiseerd door WSV Woudrichem. Er wordt geroeid met St Alyes skiffs in estafette vorm. De tocht start in Woudrichem en gaat via de Merwede, naar de Werkendamse Sluis, dan het Steurgat, de Biesbosch, Amer, Bergse Maas, naar de afgedamde Maas en via de Andelse Sluis komen we weer terug in Woudrichem. Een mooie tocht door Altena met een donatie voor het goede doel.

Lees meer »

sloeproeien.nl geschonken door Stad Kampen!

Het bestuur van Stichting Roeisloep Stad Kampen heeft besloten om het domein sloeproeien.nl te schenken aan sloeproeienNL! Het domein was sinds 26 mei 1999 eigendom van Stichting Stad Kampen, en wij kregen het in februari 2016 in bruikleen waarmee sloeproeien.info vindbaar werd via sloeproeien.nl

Lees meer »

Transport Zeebrugge-Cork vice versa

Willen jullie op 3 juni de Ocean to City Race in Cork gaan roeien, maar hebben jullie geen zin in de lange autoreis via Engeland (met het nodige papierwerk nu ze geen EU lid meer zijn) of via Cherbourg en nog eens 24 uur op een ferry naar Cork? 

Lees meer »

Roeiriem.nl

Wat begon met een vraag naar riemen voor een sloepje, groeide uit tot een bedrijf dat elke winter full time in de riemen zit. Ruim 30 jaar geleden begon Willem Koornstra met het maken van de roeiriemen, later werd dat opgepakt door zijn werknemer. Sinds 2015 is de zoon van Willem, Niels Koornstra, de productie over gaan nemen. Door de jaren heen had Niels de meeste stappen van het maakproces al voorbij zien komen en daardoor kon hij in korte tijd de productie geheel overnemen.

Lees meer »

Roei! 't Juiste Tuig

In het roeiblad Roei! nummer 51 van augustus 2022 een verslag over 't Juiste Tuig uit Amsterdam! Ook abonnee worden? Voor slechts € 35,- per jaar valt het blad 6 x per jaar op je deurmat! Klik hier >>

Lees meer »

Sloepenregister 2022

De FSN sleepweekenden zijn achter de rug, de gegevens zijn verwerkt. Het nieuw sloepenregister 2022 is vandaag gepubliceerd! Klik hier >>

Lees meer »

Team Migaloo gefinisht!

Team Migaloo - met de sloeproeiers Aidan Scherpbier en Tristan Sim - zijn  op 8 februari om 8:02 uur lokale tijd (13:02 uur NL tijd) na 2.845 NM oceaanroeien gefinisht op Antigua! Lees verder op oceaanroeien.info

Lees meer »

Gastblog: binnen trainen op de roeitrainer

Een roeitrainer is een fitnessapparaat waar je op kunt roeien. Je ziet ze vaak terug in de sportschool, maar ook thuis roeit men regelmatig om fitter te worden. Wat zijn de voordelen van roeien en hoe kun je ermee beginnen? Je ontdekt het in deze blog!

Lees meer »

Ferox handboek 'Veilig roeien en sturen'

Roeivereniging Ferox uit Katwijk heeft een schitterend handboek 'veilig roeien en sturen' gemaakt! Samengesteld uit eerder gepubliceerde info en veel nieuwe eigen informatie is dit niet alleen voor Ferox leden maar voor iedere (sloep)roei(st)ers / stuur een mooi naslagwerk met veel informatie over de techniek van sloeproeien, de roeicommando's, voorbereiding en veilig op pad, regels op het water, deelname aan wedstrijden etc etc.

Lees meer »

Row for Impact gefinisht!

Row for Impact is gefinisht! Op 24 januari om 16:23 uur lokale tijd (21:23 uur NL tijd) kwamen ze na 2.780 NM roeien over de finish na 43 dagen, 8 uren en 28 minuten! Proficiat voor deze toppers!! Lees verder op oceaanroeien.info >>

Lees meer »

sloeproeienNL bestaat 10 jaar!

sloeproeienNL in de huidige vorm is gestart op 8 januari 2012, dus we vieren vandaag alweer ons 10 jarig bestaan! Met dank aan onze duizenden bezoekers (ca 45.000 unieke bezoekers per jaar!), onze bijna 3.000 fans op Facebook en bijna 1.100 volgers op Twitter! De 'eerste' sloeproeien.nl ging overigens al in 1999 online, klik hier >> 

Lees meer »

Roei! Scholieren bouwen een St Ayles Skiff

In het roeiblad Roei! nummer 47 van december 2021 een uitgebreid verslag over de bouw van een St Ayles Skiff door vijf vwo-scholieren uit Lelystad. Ook abonnee worden? Voor slechts € 31,- per jaar valt het blad 6 x per jaar op je deurmat! Klik hier >>

Lees meer »

TWAC2021

Op 12 december is de Talisker Whisky Atlantic Challenge gestart. Er doen 2 Nederlandse teams mee; Van de 3 dames van Row for Impact en de 2 heren van Team Migaloo zijn er 5 sloeproei(st)ers! Kijk de start terug en volg het verslag op onze zuster-site www.sloeproeien.info! 

Lees meer »

Guus van Wechem overleden

Gisteren ontvingen we het verdrietige nieuws over het overlijden - op 2 november - van Guus van Wechem, medeoprichter en voorzitter van Dutch Coastal Rowing. We wensen zijn vrouw, kinderen, verdere familie, vrienden en nabestaanden heel veel sterkte met dit grote verlies. Guus kon deze oneerlijke strijd helaas niet winnen... 

Lees meer »

Oceaanroeien in Roei!

In de Roei! nummer 46 van oktober 2021 maar liefst 2 items over oceaanroeien! Nog geen abonnee? Voor slecht € 31,- per jaar rolt de Roei! zes keer per jaar in je brievenbus, klik hier >>

Lees meer »

45 km Terschelling-Ameland

In juni 2021 roeide Sloeproeiteam 'Terschelling-Ameland' een alternatieve HT! In de Cornelis Douwes van september 2021 een uitgebreid verslag met foto's van deze oversteek! 

Lees meer »

Frans Breek overleden

Vandaag ontvingen wij het verdrietige bericht dat sloeproei-icoon en HT bestuurslid Frans Breek na een kortstondige ziekteperiode is overleden. Hij mocht slechts 62 jaar oud worden. We wensen zijn familie, vele (sloeproei)vrienden en verdere betrokkenen heel veel sterkte toe met dit enorme verlies.... 

Lees meer »

Wekelijkse column in Roei!

De redactie van het blad Roei! vroeg eind april 2020 aan sloeproeienNL beheerder Kees of hij - als roeier bij Sloeproeien Zeeland,  beheerder van sloeproeienNL en mede organisator van de Veerse Meer Sloepenrace - tijdens deze vreemde Corona tijden een wekelijkse column 'sloeproeien in Corona tijd' zou willen schrijven voor de website van Roei! 

Lees meer »

Ralph Tuijn 10e oversteek!

Ralph Tuijn vertrok op maandag 1 maart voor zijn 10e oceaanoversteek! Met Team EU (Ralph Tuijn - Nederland , Dolores Declaveliere - Spanje/Frankrijk, Stephen Chetcuti - Malta/Zwitserland, Patrice Maciel - Brazilië / Frans-Guinea  en Georgios Ardavanis - Griekenland). Ze roeien vanuit Portimão, Portugal naar Cayenne in Frans-Guinea. Ze zijn inmiddels 12 dagen onderweg en naderen de Canarische Eilanden. Op Ralph's Facebookpagina is te lezen dat dit één van zijn zwaarste oversteken van Portugal naar de Canarische Eilanden is. Je kunt de oversteek live volgen! Klik hier >>

Lees meer »

Worstelen met de wind (uit Roei! nr 42)

In de Roei! van februari 2021 een leuk artikel over de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020. Download hier het artikel! Nog geen abonnee? Voor slechts € 31,- per jaar blijf je op de hoogte van alle roei-nieuws! Klik hier >>

Lees meer »