Nieuws!

Nieuwsbrief ontvangen? Klik hier >>


Roeistrijd van Harlingen naar Terschelling | FRYSLANDOK

De HT roeirace op de Waddenzee van Harlingen naar Terschelling drijft de deelnemers tot het uiterste. 140 sloepen doen mee aan deze loodzware race die nooit hetzelfde is. De golven, de stroming en de wind zorgen voor spektakel op het Wad. Dat maakt de HT tot de koninginnerace van het sloeproeien.

Lees meer »

Eurosafe zoekt (oceaan)roeiers!

Vanuit alle hoeken van de wereld komen teams samen om dé unieke uitdaging aan te gaan. Het oversteken van de Atlantische Oceaan in een roeiboot. Eurosafe gaat deze uitdaging graag met jouw team aan tijdens The World’s Toughest Row.

Lees meer »

sloeproeienNL 25 jaar!

Vandaag, 26 mei 2024, bestaat sloeproeienNL precies 25 jaar!! En we gaan dit vieren met leuke acties tijdens Roei!proeven op 31 augustus Check www.sloeproeien.nl/contact/25-jaar-sloeproeiennl en scroll terug in de tijd op onze allereerste website uit 1999!

Lees meer »

Veilig Roeien & DARA op Nationaal Roeicongres 2024!

Veilig Roeien (onderdeel van sloeproeienNL) & DARA staan op het kennisplein tijdens het KNRM Nationaal Roeicongres op zaterdag 3 februari in Amsterdam (10:00-16:00 uur). Het thema 'met elkaar doorgroeien' past perfect bij onze ambities; we willen veiligheid in en rond de boot voor alle roeidisciplines op een (nog) hoger niveau tillen, op dit congres komen de verschillende disciplines samen op één locatie! 

Lees meer »

Vrienden in 2024?

sloeproeienNL zet zich in voor promotie van sloeproeien en Veiligroeien in Nederland. We zijn een stichting zonder leden en zonder winstoogmerk, en zodoende geheel afhankelijk van jouw donatie/ sponsorbijdrage! Ben jij ook (weer) onze vriend in 2024? Klik hier >>Thanks voor jouw steun!

Lees meer »

roei!PROEVEN

Sport verbindt en verbroedert! Wij gaan in 2024 de verschillende roei-disciplines in Nederland letterlijk verbinden met elkaar!

Lees meer »

FSN Tips winteronderhoud

Bij diverse keuringen door de FSN Sleep- en keurcommissie zijn in 2023 diverse afwijkingen geconstateerd. Dus als de sloep op de kant staat voor onderhoud, hou hier dan rekening mee, en voorkom een sanctie in 2024!

Lees meer »

Roei! 59 - december 2023

In de laatste Roei! van 2023 een terugblik op sloeproeiseizoen 2023, een uitgebreid verslag van de bouw van St Ayles Skiff 'Dussan Nova' en aandacht voor oceaanroeiteam 'Out of the Blue'!

Lees meer »

Info gezocht over oude foto....

Ellen kreeg deze foto van iemand in Hattem toen ze met haar team op het terras zat. De gever vertelde dat het een hele oude foto was. Een van de eersten waarop roeien als sport was vastgelegd….  Hij hoopte dat het wat voor het clubhuis was en gaf aan dat het zeker een waardevolle foto was. Voordat Ellen kon vertellen dat ze in sloepen roeiden en ook niet in het gelukkige bezit van een clubhuis zijn was de gulle gever verdwenen. Nu is ze op zoek naar meer informatie over de foto / fotograaf. Iemand een idee?

Lees meer »

16 december: training bekwame stuur & veilig roeien!

Klik Het roeiseizoen zit er voor sommigen op, maar velen trainen door in de winter! Regelmatig in het donker, op kouder en vaak verlaten vaarwater en met herfst/ winterse weersomstandigheden is het heel anders sturen en roeien dan in de zomer! Kennis over verantwoording, de vaarregels en wat te doen bij calamiteiten is nu nog belangrijker en essentieel wanneer je doortraint in de winter. Ben je (aankomend) stuur? Val je wel eens in voor de stuur? Of wil je als roeier meer weten over de veiligheidsaspecten? Schrijf je dan in voor onze training bekwame stuur & veilig roeien op zaterdag 16 december in Willemstad! Klik hier >>

Lees meer »

Training Veilig Roeien!

www.veiligroeien.nl gaat starten met trainingen 'Veilig Roeien & sturen!' voor roei(st)ers, stuurlieden of organisatoren van wedstrijden of toertochten! Je kunt kiezen uit een klassikale training of een in-company training voor je eigen club. De trainingen worden gegeven door trainers met veel roei-, stuur- en organisatie ervaring. De 1e training staat gepland op zaterdag 16 december in Willemstad. Voor info & inschrijven, klik hier >>

Lees meer »

sloeproeienNL WhatsApp kanaal!

Sinds eind september biedt WhatsApp de WhatsApp-kanalen. Voor degene die geen social media (Facebook / Twitter / Instagram) gebruiken gaan we vanaf nu ook via het WhatApp sloeproeienNL kanaal onze updates delen. Als je ons kanaal volgt, worden je telefoonnummer en naam niet gedeeld met sloeproeienNL of met de andere volgers. Jouw gegevens zijn dus onzichtbaar. Als je rechtsboven het belletje 'aan' zet krijg je een notificatie bij een nieuw bericht. Na 30 dagen verdwijnen de berichten automatisch uit de tijdlijn.

Lees meer »

JM Boatworks restaureert roeisloep ‘Murk’

In November 2022 werd JM Boatworks (Harmen Vlot & Jan Asselbergs) benaderd door Sloeproeien Naarden voor de restauratie van een van haar roeisloepen. Wij zijn een jong scheepstimmerbedrijf dat reparaties en restauraties uitvoert aan houtwerk van en aan houten boten.

Lees meer »

Test Ventisit kussen

Sloeproeiers zitten tijdens het roeien op een diversiteit aan roeikussens, schapenvachtjes, handdoeken etc. Soms uren zitten op een vaste doft is niet prettig voor het zitvlak, dus bescherming tegen blaren is wel zo praktisch! Wij hebben een - bij het sloeproeien wat minder bekende - Ventisit kussen getest. Ventisit-kussens zijn gemaakt van een driedimensionaal gebreid polyestergaren. De hierdoor ontstane open structuur geeft een optimale ventilatie, dus ook bij overmatige transpiratie blijft het zitvlak droog. Althans, dat is wat Ventisit zelf claimt. 

Lees meer »

5 Miles From Home (27 sept - 1 okt)

Welsh Sea Rowing in Wales, Scottish Coastal Rowing Association in Schotland en Ocean to City in Ierland hebben opnieuw de handen ineengeslagen en organiseren dit najaar wederom de unieke, internationale roeiwedstrijd '5 Miles From Home Challenge 2023'.

Lees meer »

Sloeproeiers doen monstertocht voor een plasticvrije IJssel

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september gaan roeiers van Daventre Portu (Deventer), Hattem Roeit (Hattem), Steuren van Staal (Kampen) en Sloeproeivereniging Zwolle (Zwolle) maar liefst 127 kilometer roeien van Rheden naar Kampen! Sloeproeier (en Oceaanroeier) Aidan Scherpbier leidt deze 'afzak'tocht'. Aidan ziet de afzaktocht met sloepen als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen. ‘We gebruiken sloeproeien als metafoor: Sloepen zijn vanouds bedoeld voor reddingen op zee. Nu willen ze met sloepen aandacht vragen voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet als plastic soep in zee terechtkomt. Want ook de IJssel staat in verbinding met de Oceaan.’

Lees meer »

Tips voor roeien in de warmte!

Als de temperaturen stijgen naar 25-30 °C of hoger, is een wedstrijd of training onder deze omstandigheden een stuk zwaarder! Oververhitting ligt op de loer, dus zorg dat je goed voorbereid de boot instapt! Een bekwame stuur (her)kent de symptomen van oververhitting, en weet wat te doen! (zie ook veiligsloeproeienNL). Maar ook de roei(st)ers dienen de symptomen te kennen en elkaar in de gaten te houden. 

Lees meer »

Met een roeisloep door Schotland

In de Roei! nummer 57 van augustus 2023 het verslag van een schitterende sloeproeitocht tussen de West-Schotse eilanden! 'Het 15-koppige 'Zwedenclubje' bestaande uit leden van Roeiteam Woelwater uit Sneek en in de loop van afgelopen jaren aangesloten roei(st)ers begonnen de tocht vlak bij Glasgow op 25 juni.

Lees meer »

Gijs Cretier overleden

Gijs leefde voor de sloeproeisport! Op 29 augustus is Gijs onverwachts overleden, hij mocht slechts 48 jaar oud worden. De dreun bij 'zijn' club Roeiploeg Utrecht en zijn vele sloeproeivrienden is groot. We wensen zijn zoon, ouders, verdere familie, vrienden en andere betrokkenen heel veel sterkte toe bij dit grote verlies.....

Lees meer »

Floor Maitimo overleden

Gisteren bereikte ons het verdrietige nieuws dat donderdag 3 augustus Floor Maitimo op 73-jarige leeftijd is overleden. Floor stond aan de wieg van de FSN-handicapberekening, hij was altijd bezig met het verbeteren van de rekenmethode, en heeft het bepalen van de sleepwaarden - het slepen naast een motorschip - bedacht. Vol passie presenteerde hij bijna 15 jaar geleden zijn presentatie 'roeitechniek' (zie downloads) en hij was altijd bereid om de sleepmethodiek uit te leggen en toe te lichten. We zijn Floor dan ook veel dank verschuldigd voor zijn tomeloze inzet voor sloeproeiend Nederland! Floor heeft vele jaren geroeid bij RV Ferox in Katwijk, die de 'Mighty Mo' naar hem vernoemden.

Lees meer »

Nostalgie

In de Cornelis Douwes (blad voor oud-leerlingen van de zeevaartschool Terschelling) nummer 234 van juni 2023 een pagina vol sloeproei-nostalgie!

Lees meer »

HT in de Roei!

In de Roei! van juni 2023 een prachtig verslag van de HT Roeirace, een column over Vechten op de Vecht en een artikel over de KHRV met hun 3 Pilot gigs! 

Lees meer »

TE KOOP: Altied Wad (FSN227)

De Altied Wad is een 6 en/of 8 persoons roeisloep voorzien van aluminium vloerplaten incl. voetsteunen, dollen en 10 riemen. De sloep is al enkele jaren uit het water en heeft onderhoud nodig zoals te zien is. Ook de (knik) trailer is in redelijke staat maar zal ook onderhoud vergen.

Lees meer »

FSN Sleepproef in Roei!

In de Roei! nummer 55 van april 2023 een mooi item over de FSN sleepproeven. Ook abonnee worden? Voor € 35,- per jaar ligt de Roei! 6 x per jaar op je deurmat! Klik hier >>

Lees meer »

Fryslân Cup

Eindelijk mag 'Slag om Makkum' het bekend maken en komt er een einde aan de geruchten. Hoewel het gerucht in de wandelgangen al rondging, bleef het lang stil rond deze nieuwe sub-competitie, er is op de achtergrond echter zeker niet stilgezeten.In het minst diepe geheim is gewerkt aan het opzetten van de Fryslân Cup. Deze competitie zal zijn voor alle sloepen afkomstig uit Fryslân en zal gestreden worden in de races geroeid in Fryslân. Er wordt gebruik gemaakt van de al bestaande races welke een FSN nominatie hebben. Het betreft dus geen nieuwe races.Aanstaande zaterdag zal de eerste race, als onderdeel van het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien, plaatsvinden in Harlingen. Welke sloep/team mag zich op 28 oktober 2023 de beste van Fryslân noemen en er met de Fryslân cup vandoor gaan? Houd de races in de gaten en geef je op tijd op voor de races van de Fryslân Cup. We wensen alle Friese deelnemers heel veel plezier en succes toe en hopen op een mooie Friese competitie.

Lees meer »

FSN trainingen 'bekwame stuur'

De FSN Veiligheidscommissie organiseerde inmiddels 6 trainingen 'bekwame stuur' in Willemstad, Lelystad, Culemborg, Terherne en Groningen, en 3 'in-company' trainingen bij Sloepweesje (Hoogmade), Daventre Portu (Deventer) en  De Heeren XIV (Muiden). In totaal hebben circa 300 personen deze trainingen gevolgd! In de Roei! 54 van maart 2023 staat een verslag van de training in Groningen! 

Lees meer »

Sloepvolgen gaat verder als Sportvolgen

Zwolle, 28 februari 2023 - Sloepvolgen, de tracking service voor roeifans, heeft vandaag aangekondigd dat het verder gaat als Sportvolgen en dat het een nieuw trackingplatform presenteert. Dit platform is ontworpen om roeifans een uitgebreide en gepersonaliseerde kijkervaring te bieden.

Lees meer »

Altena Rond - 70 km estafette roeien!

Altena Rond is een 70 km lange tocht welke jaarlijks wordt georganiseerd door WSV Woudrichem. Er wordt geroeid met St Alyes skiffs in estafette vorm. De tocht start in Woudrichem en gaat via de Merwede, naar de Werkendamse Sluis, dan het Steurgat, de Biesbosch, Amer, Bergse Maas, naar de afgedamde Maas en via de Andelse Sluis komen we weer terug in Woudrichem. Een mooie tocht door Altena met een donatie voor het goede doel.

Lees meer »

sloeproeien.nl geschonken door Stad Kampen!

Het bestuur van Stichting Roeisloep Stad Kampen heeft besloten om het domein sloeproeien.nl te schenken aan sloeproeienNL! Het domein was sinds 26 mei 1999 eigendom van Stichting Stad Kampen, en wij kregen het in februari 2016 in bruikleen waarmee sloeproeien.info vindbaar werd via sloeproeien.nl

Lees meer »

Transport Zeebrugge-Cork vice versa

Willen jullie op 3 juni de Ocean to City Race in Cork gaan roeien, maar hebben jullie geen zin in de lange autoreis via Engeland (met het nodige papierwerk nu ze geen EU lid meer zijn) of via Cherbourg en nog eens 24 uur op een ferry naar Cork? 

Lees meer »

Roeiriem.nl

Wat begon met een vraag naar riemen voor een sloepje, groeide uit tot een bedrijf dat elke winter full time in de riemen zit. Ruim 30 jaar geleden begon Willem Koornstra met het maken van de roeiriemen, later werd dat opgepakt door zijn werknemer. Sinds 2015 is de zoon van Willem, Niels Koornstra, de productie over gaan nemen. Door de jaren heen had Niels de meeste stappen van het maakproces al voorbij zien komen en daardoor kon hij in korte tijd de productie geheel overnemen.

Lees meer »

Roei! 't Juiste Tuig

In het roeiblad Roei! nummer 51 van augustus 2022 een verslag over 't Juiste Tuig uit Amsterdam! Ook abonnee worden? Voor slechts € 35,- per jaar valt het blad 6 x per jaar op je deurmat! Klik hier >>

Lees meer »