Ik wil ook sloeproeien!

Sloeproeien.... een prachtige sport vol uitdagingen!  Teamwork, sporten in de buitenlucht, afzien tijdens lange wedstrijden, de ontlading na de finish, veel vrienden ontmoeten, sloeproeien heeft het allemaal! Het is voor velen meer dan een sport, sloeproeien is een way of life! 

Naast sloeproeien zijn er nog andere 'boordroei' sporten zoals roeien in de mooie ranke Pilot Gig, of een relatief nieuw type roeiboot in Nederland, de St Ayles Skiff. Een spectaculaire vorm van boordroeien is Coastal Rowing

 

Wil je ook gaan sloeproeien? Veel verenigingen hebben plaats voor extra leden, dus check of er een club bij jou in de buurt zit en zoek contact. Veel teams bieden enkele proeftrainingen aan, zodat je eerst kunt ervaren wat sloeproeien is. 

Zelf een team oprichten kan natuurlijk ook! Het ene team koopt een oude reddingsboot, en bouwt deze om tot roeisloep. Op scheepswerven worden veel gebruikte reddingsboten aangeboden, en ook via Marktplaats etc kun je tegen een mooi opknappertje aanlopen. Andere teams kopen een nieuwe sloep, mogelijkheden genoeg! Reken voor het opknappen van een oude sloep de nodige uren arbeid. Verder moeten er uiteraard riemen en een trailer worden aangeschaft. Vraag bestaande teams om tips! Soms komt er een bestaande roeisloep in de verkoop, maar gezien de groeiende populariteit van sloeproeien is deze ook vaak snel verkocht. Op de Facebookpagina 'De roeiers' kun je vragen kwijt, komen soms sloepen te koop voorbij en leer je veel over de sloeproeiwereld! 

Een aantal zaken die je zult moeten afwegen; oude sloep op de kop tikken en opknappen? Nieuwe sloep kopen? Ligplaats? Vervoer van en naar wedstrijden = trailer, auto en chauffeur die de sloep mag trekken? Lukt kranen in de buurt van ligplaats? Of is er een helling (Kuikensloep, Kromhout-Whalers kunnen via hellingbaan)? Winteropslag? Kosten onderhoud en verzekering? Stichting of vereniging (bij stichting is bestuur van 1-3 personen genoeg voor alle beslissingen, bij vereniging heb je leden, is ALV verplicht en kan alleen met instemming van meerderheid leden een besluit worden genomen)? Sponsors en/of andere financiële middelen, voor ligplaats, onderhoud, inschrijfgeld wedstrijden, transport, etc? Voldoende leden voor volwaardig roeiteam? Kleding? Ervaren stuurman of stuurman die veilig kan sturen?

Je kunt veel praktische zaken aan bestaande clubs vragen, sloeproeiers helpen elkaar graag! 

Wil je met een sloep meedoen met wedstrijden (en ja, dat wil je! Vele wedstrijden worden afgesloten met prachtige sloeproeifeestjes!), dan zal de aangeschafte sloep ook moeten worden gesleept om de weerstand te bepalen. Er zijn enkele wedstrijden waar ongesleepte sloepen buiten mededinging mee kunnen doen, maar voor de meeste wedstrijden is het een voorwaarde. Dus reken ook op lidmaatschap bij de Federatie Sloeproeien Nederland en iedere 5 jaar een sleepproef. Samen met de inschrijfgelden voor wedstrijden kan het snel in de papieren lopen, dus bijna alle teams zijn afhankelijk van sponsoring.