zaterdag 25 mei 2024

Gevangentorenrace (alleen Zeeuwse teams)


De 7 km lange Gevangentorenrace of Boulevardrace was tot 1997 onderdeel van festiviteiten georganiseerd door het "6 april comité" herdenking van zeeslag waarin Michiel Adriaanszoon de Ruijter en zijn scheepsjongen Paddeltje waren betrokken.

Een prachtige bronzen replica van Paddeltje vormt de felbegeerde wisselprijs van deze sloepenrace en wordt daardoor ook wel "Paddeltje race" genoemd. In 1997 is het 6 april comité ontbonden en wordt deze Boulevardrace door ZFS zelfstandig (met medewerking van Gemeente Vlissingen) georganiseerd. Deze race wordt op open water (monding Westerschelde) voor de Boulevard van Vlissingen gevaren en staat door de krachtige tegenstroom (4 mijl per uur) bekend als spectaculair.
Daarnaast maakt het jaargetijde (medio april / mei) met wind en of regen deze race bijzonder zwaar. Echter de medewerking van Rijkswaterstaat, Politie te Water, Douane en schepen van zowel het bedrijfsleven als van particulieren geven zoveel charme aan deze roeiwedstrijd dat elk jaar weer vele Zeeuwse teams voor deze pittige race inschrijven.
Daar de veiligheid aan deze race (zeeschepen varen op nog geen 100 meter afstand voorbij) bijzondere aandacht vraagt, is de deelname tot nu toe beperkt tot alleen Zeeuwse teams.

 

  • Datum: zaterdag 25 mei 2024  
  • Afstand race: 7 km
  • Deelnemers: Uitsluitend Zeeuwse teams
  • Faciliteiten: sloepen worden gekraand
  • Inschrijfkosten: nnb