Naast de reguliere sloeproeiwedstrijden zijn er jaarlijks initiatieven van teams om extra lange of bijzondere sloeproeitochten te maken. Op deze pagina verzamelen we deze, vaak zeer zware uitdagingen!

Heb jij info over bijzondere sloeproeitochten in het verleden, heden of in de toekomst die nog niet op deze pagina staan, geef dit dan door aan info@sloeproeien.nl en wij zullen het plaatsen!


127 km roeien voor een plasticvrije IJssel

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september gaan roeiers van Daventre Portu (Deventer), Hattem Roeit (Hattem), Steuren van Staal (Kampen) en Sloeproeivereniging Zwolle (Zwolle) 127 kilometer roeien van Rheden naar Kampen! Sloeproeier (en Oceaanroeier) Aidan Scherpbier leidt deze 'afzak'tocht'. Aidan ziet de afzaktocht met sloepen als een mooie kans om het belang van een schone IJssel te onderstrepen. ‘We gebruiken sloeproeien als metafoor: Sloepen zijn vanouds bedoeld voor reddingen op zee. Nu willen ze met sloepen aandacht vragen voor het ‘redden’ van zwerfafval, zodat het niet als plastic soep in zee terechtkomt. Want ook de IJssel staat in verbinding met de Oceaan.’

Lees meer »

2020: 215 km Elfstedentocht in een St Ayles Skiff

Vrijdag 4 september 2020 - Leeuwarden. In het water van de Zuider Stadsgracht lagen zes heren van WSV Woudrichem in een St Aylesskiff klaar om te starten met hun Elfstedentocht. Vlak voor het middaguur lieten zij hun vier riemen in het water zakken voor de eerste slagen van een tocht die 33 uur later op dezelfde plek zou eindigen.

Lees meer »

DMRC 2020 Challenge; 750 km sloeproeien!

Na de historische roei challenge van Rotterdam naar Londen in 2015, de uitputtingsslag van Den Helder naar Wilhelmshaven in 2017 en de Helden van Vlissingen in 2018 staat de volgende challenge op het programma: de spectaculaire 2020 challenge in september 2020. DMRC gaat in september 2020, het lustrumjaar van de DMRC, de ultieme challenge van 750 kilometer roeien door heel Nederland. De 2020 challenge begint in Zeeland en eindigt een week later tijdens de Wereldhavendagen van Rotterdam in september 2020. Voor verdere info, klik hier >>

Lees meer »

2019: 75 km Rondsje Terschelling in 11 uur!

Op 10 juli 2019 roeiden 8 fanatieke Terschellinger sloeproeisters en -roeiers in ruim 11 uur tijd een 'Rondsje Terschelling'! Maar liefst 75 km aan de riemen over Noordzee en Wad, een 'Hall of Fame' plaatsing waard!! In de Cornelis Douwes nr 219 van september 2019 (maritiem magazine van de vereniging van oud-leerlingen van Martitiem Instituut Willem Barentsz) stond onderstaand verslag van deze prachtige prestatie! 

Lees meer »

Ieder jaar: Crazy Volga Race (Wolga, Rusland)

Eén van langste non-stop roeiraces ter wereld: de 'Zhigulevskaya Krugosvetka' of 'Crazy Volga Race' op de Wolga in Rusland! 145 kilometer aaneengesloten roeien in circa 18 uren! De eigen sloepen mogen in Nederland blijven, de Russische organisatie heeft 6-riems sloepen klaarliggen. Terwijl 6 personen roeien, kunnen er 2 rusten en eten/drinken. En zo wisselen de ploegleden elkaar af zodat er continue geroeid kan worden.

Lees meer »

2018: DMRC roeit 150 km Vlissingen-Rotterdam

De Dutch Marines Rowing Challenge roeit van 6 tot 8 september 2018 van Vlissingen naar Rotterdam. De 1e etappe is 41 km roeien van Vlissingen naar Westerschouwen, de 2e etappen is 60 km roeien naar Zuidland, en de 3e etappen 50 km roeien naar Rotterdam! 

Lees meer »

2015: DMRC roeit Rotterdam-Vlissingen-Londen!

De Dutch Marines Rowing Challenge roeit op 5 & 6 september 2015 van Rotterdam naar Vlissingen, vervolgens de woelige Noordzee over van Vlissingen naar Londen, om op zaterdag 12 september de Great River Race te roeien als afsluitende etappen van een zware challenge! Lees het volledige verslag hier >>

Lees meer »

2014: Leeuwarden-Haarlem, 154 km non-stop sloeproeien in 24 uur

Voor 3FM Serious Request 2014 roeiden tientallen sloeproei(st)ers met 4 sloepen (de Kromhout-Whalers 'Sir Lancelot Skynner', 'Kromme Dick', 'Vic' en 'Quo Vadis') van Leeuwarden naar Haarlem! In navolging van hun actie voor 3FM Serious Request 2013, waarbij ze de officiële Elfstedentocht geroeid hebben gingen ze dit jaar het Glazen Huis achterna naar Haarlem. Ze vertrokken op 20 december om middernacht vanuit Leeuwarden om non-stop de 154 Km naar Haarlem te roeien binnen 24 uur. De wind gooide helaas roet in het eten, dus de IJsselmeer oversteek moest helaas geschrapt worden. Rond 23:00 uur kwamen ze aan in Haarlem.

Lees meer »

2014: 75 km roeien voor 3FM Serious Request

In navolging van het succes van vorig jaar ging Watersport Vereniging (WSV) Woudrichem zaterdag 13 december 2014 de uitdaging aan om 75 kilometer te roeien voor het goede doel van Serious Request van 3FM. De monstertocht startte om 08:00 uur aan het werfterrein van WSV te Woudrichem. Dit jaar werd er geroeid langs Werkendam, Dordrecht, Zwijndrecht, Moerdijk, Drimmelen, Werkendam om vervolgens weer bij WVS-Woudrichem aan te meren in de vroege avond

Lees meer »

2014: 50 km de IJssel af met de Voorganck

Het is zondag 3 augustus, even voor tienen, als de Voorganck van wal steket in de Marshaven van Zutphen. Elf roeiers die elkaar afwisselen: 9 van sloeproeivereniging Hattem Roeit (dames & heren Voorganck) en 2 gasten van roeiteam Veiligheidsregio IJsselland. Het idee: de IJssel afzakken van Zutphen naar thuishaven Hattem, 50 km op een mooie zomerse zondag op de mooiste rivier van Nederland, lees verder >>

Lees meer »

2013: Roei Elfstedentocht voor 3FM Serious Request

Van 21 t/m 24 december 2013 roeiden circa 30 roeiers uit Harlingen, Deinum en IJmuiden in een sloep de Elfstedentocht voor Serious Request. De actie stond dit jaar in het teken van kinderen die sterven aan diarree. Jaarlijks zo'n 800.000 kinderen die eenvoudig te redden zijn met schoon water, zeep, toiletten en goede informatie. En het werd een zware Elfstedentocht! Regen, wind, niets bleef ze bespaard.... terwijl Nederland kraakte onder de 3e grote najaarsstorm op 24 december, volbrachten deze dappere helden het laatste stuk naar Leeuwarden. Ze haalden maar liefst € 15.187,90 op voor Serious Request!!

Lees meer »

2013: 4 sloepen roeien 30 km van Den Oever naar Makkum, voor het goede doel!

Een sportieve duurprestatie voor Serious Request van studenten CIOS Sittard niveau 2. Binnen 24 uur legden ze 376 km af. Vanuit Sittard gingen ze in estafettevorm op de mountainbike richting de Afsluitdijk in Noord-Holland (300 km), vervolgens zittend op roeitrainers per boot naar Makkum, vandaar op de step naar Workum en tenslotte hardlopend naar Leeuwarden!! In het oorspronkelijke plan zouden de leerlingen met roeisloepen oversteken van Den Oever naar Workum, maar dit ging helaas niet door vanwege slechte weersomstandigheden. 4 Teams die zich hadden aangemeld voor deze actie, besloten zelf om alsnog van Den Oever naar Makkum te gaan roeien! Donderdag 19 december vertrokken ze om 10:00 uur, om rond 13:15 te arriveren in Makkum, na een tocht van 30 kilometer langs de afsluitdijk! Voor de foto's, klik hier.......

Lees meer »

2013: WSV Woudrichem roeit 60 km voor 3FM Serious Request

Watersport Vereniging (WSV) Woudrichem ging op zaterdag 14 december 2013 de uitdaging aan om 60 kilometer te roeien voor het goede doel Serious Request van 3FM. Burgermeester Arie Noordergraaf was aanwezig bij de start om de roeiers toe te spreken en een behouden vaart toe te wensen. De monstertocht startte om 08:00 uur aan het werfterrein van WSV te Woudrichem. De Ronde Altena & Biesbosch is zo’n 60 km lang. Er werd geroeid in twee St. Ayles Skiffs die lokaal door de leden op traditionele wijze en met de hand zijn vervaardigd. Er werd € 1.150,- bij elkaar geroeid!

Lees meer »

2013: 5 X Muiden Pampus Muiden in één weekend!!

In 2009 werd ik benaderd door een bevriend damesteam met de vraag of ik één race met hen mee kon roeien. Gezien ik bij mijn eigen team net op slag zat en graag op slag wilde roeien, besloot ik om 4 wedstrijden mee te doen. Bij de laatste start werd er omgeroepen dat er iemand voor de 6de keer Pampus ging ronden. Al balend, dat ik niet nog twee wedstrijden had meegedaan, maakte ik mijn 4e ronde af, om vervolgens op de kant tot de ontdekking te komen dat de persoon in kwestie 6 keer als stuurman Pampus had gerond! Echter was hieruit wel meteen mijn doel geboren: in één weekend alle 6 de wedstrijden van MPM meedoen. Ik hou wel van sportieve uidagingen en ben ook begonnen met roeien toen ik hoorde dat Utrecht de Elfstedentocht zou gaan roeien.

Lees meer »

2013: 8 onervaren atleten roeien 17 km om geld op de halen voor Kevin!

Sinds begin 2013 is bij Kevin (bijna 3 jaar) de ziekte Duchenne Spierdystrofie vastgesteld. Dit betekent dat zijn spieren langzaam zullen afbreken en hij vroegtijdig in een rolstoel terecht zal komen. Vervolgens neemt snel de arm kracht en functionaliteit af. In de daaropvolgende fase ontstaan ademhalingsproblemen en is zelfs beademing nodig. Ook de hartspier wordt steeds zwakker bij deze ziekte. Zonder hulp van een geneesmiddel zullen kinderen met deze ziekte dan ook niet oud worden en daarom is er veel geld nodig om het onderzoek naar dit geneesmiddel te versnellen. De stichting Duchenne Parent Project is een stichting van ouders met kinderen met Duchenne. Met deze stichting wordt geld ingezameld voor onderzoek om medicijnen te ontwikkelen voor deze ziekte om te kunnen behandelen of zelfs genezen.

Lees meer »

2012: 40 mijl (74 km) afzien voor het goede doel.

De leden van sloeproeivereniging Snoque Deux uit Bruinisse hebben zich op 2 juni 2012 van hun allerbeste kant laten zien. 40 mijl en 9 uren non-stop roeien in een sloep voor het goede doel. Het team wilde graag iets “goeds” terug doen namens hun sponsors. Op deze manier is er maar liefst ruim € 6000,- opgehaald voor het Tom Voûte Fonds. Dit fonds steunt sinds 1975 het onderzoek naar kinderkanker.

Lees meer »

2010: 'Stad Kampen' de 125 km lange IJssel af voor Spieren voor Spieren

In 11,5 uur hebben de de roeiers van de roeisloep Stad Kampen op zaterdag de 125 kilometer vanaf de 'bron' van de IJssel - bij Arnhem - tot aan de monding bij het Keteldiep afgelegd. Vooral het laatste stuk was erg zwaar door forse wind tegen en hoge golven. Met de prestatie hebben de roeiers bijna € 5.000,- opgehaald voor Spieren voor Spieren. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een spierziekte.

Lees meer »

2009: Daventre Portu roeit Finse 200 km lange Karelia-Soutu

Op ca. 500 kilometer ten noorden van Helsinki strekken de wouden en meren zich uit over een groot oppervlak, en geven een prachtige achtergrond voor de grootste roeitocht ter wereld. Iedere zomer wordt hier de Karelia-Soutu georganiseerd. Een 200 kilometer lange, avontuurlijke en zware roeitocht voor kleine en grote boten over de meren in het oosten van Finland, vlak tegen de Russische grens. Meer dan 2000 roeiers doen hier jaarlijks aan mee, in kano´s maar ook in zogenaamde Kerkboten. Dit zijn snelle14-persoons houten roeisloepen met rolbankjes, vroeger vooral gebruikt op zondag om de mensen naar de kerk te brengen. Binnen 5 dagen moeten de deelnemers 200 kilometer afleggen, onder goede begeleiding maar wel op eigen kracht. Tijdens de tocht kamperen de teams gezamenlijk in de wilde natuur van dit prachtige gebied, en delen de ervaringen met elkaar als ze vermoeit maar voldaan stoppen voor de nacht.

Lees meer »

2005: Utrecht-Terschelling!

Roeiploeg Hogeschool Utrecht roeide in 2005 de Prestatietocht Utrecht-Terschelling. Hierbij zijn ze in etappe vorm in de week voorafgaand van de HT'05 van Utrecht naar Harlingen geroeid om vervolgens de HT erachteraan te roeien.

Lees meer »

1996: 130 km Amsterdam-Terschelling Race

In het kader van het Willem Barentsz Herdenkingsjaar werd in 1996 een sloeproeiwedstrijd van 3 dagen over vier etappes georganiseerd. De HT race was de afsluitende etappe van deze 70 zeemijlen (bijna 130 km) lange Nova Zembla Super Cup. 22 Sloepen verschenen aan de start in Amsterdam, maar door het koude en slechte weer vielen al 8 sloepen af tijdens de 1e etappe naar Enkhuizen. Op donderdag waren de 2e etappe naar Hindeloopen, en 3e etappe naar Harlingen. Deze dag vielen er nog 3 sloepen uit, zodat uiteindelijk 11 sloepen de finish haalden in Harlingen. Op vrijdag 23 mei volgde de laatste etappe, de beroemde HT-race Harlingen Terschelling.

Lees meer »