2009: Daventre Portu roeit Finse 200 km lange Karelia-Soutu

Gepubliceerd op 3 augustus 2009 om 13:20

Op ca. 500 kilometer ten noorden van Helsinki strekken de wouden en meren zich uit over een groot oppervlak, en geven een prachtige achtergrond voor de grootste roeitocht ter wereld. Iedere zomer wordt hier de Karelia-Soutu georganiseerd. Een 200 kilometer lange, avontuurlijke en zware roeitocht voor kleine en grote boten over de meren in het oosten van Finland, vlak tegen de Russische grens. Meer dan 2000 roeiers doen hier jaarlijks aan mee, in kano´s maar ook in zogenaamde Kerkboten. Dit zijn snelle14-persoons houten roeisloepen met rolbankjes, vroeger vooral gebruikt op zondag om de mensen naar de kerk te brengen. Binnen 5 dagen moeten de deelnemers 200 kilometer afleggen, onder goede begeleiding maar wel op eigen kracht. Tijdens de tocht kamperen de teams gezamenlijk in de wilde natuur van dit prachtige gebied, en delen de ervaringen met elkaar als ze vermoeit maar voldaan stoppen voor de nacht.

 

Primeur

Voor het eerst in de geschiedenis van deze tocht heeft een team uit Nederland meegeroeid in hun eigen sloep. De sloeproeiers van vereniging Daventre Portu uit Deventer waren in oktober 2008 al begonnen met de voorbereidingen.

Nu is 200 kilometer voor de roeiers wel ongewoon, een normale wedstrijd is 20 kilometer. Maar deze tocht had een bijzondere aantrekkingskracht. Het was een enorme uitdaging om zo´n grote afstand te roeien ver weg van de bekende Nederlandse wateren. Een krachtsinspanning van topniveau, waarbij lichaam en geest zwaar op de proef werden gesteld.

 

De tocht

Het was een geweldige ervaring, vijf dagen achter elkaar roeien op de uitgestrekte Finse meren. Vooraf hadden we onze twijfels of het wel zou lukken, maar na de eerste dag wisten we: dit smaakt naar meer. De contacten met de Finse teams waren wat moeizaam. Toch hebben we nieuwe vrienden gemaakt en contacten gelegd voor het sloeproeien. We hebben geluk gehad. Goed weer en weinig blessures. We realiseren ons dat we iets heel speciaals hebben gedaan, het eerste Nederlandse team met eigen sloep die deze tocht uitroeide. Echt een mooie tocht voor avontuurlijke sloeproeiers......

 

Roeisloep Oihonna

Voor dit avontuur werd een originele Finse reddingssloep gerestaureerd, die vroeger dienst heeft gedaan op de stoomveerboot “Oihonna” (1896-1960). Deze 7 meter lange houten sloep biedt plaats aan zes roeiers en een stuurman. Het was niet eenvoudig om de sloep naar de wedstrijd te krijgen, over weg en water moest het team 2 dagen reizen om aan de start te komen. Maar door de historische achtergrond van deze boot was het zeker de moeite waard om daarin de tocht te gaan roeien.

vertrek uit Nederland: zondag 26 juli 2009
roeitocht: 200 kilometer, van woensdag 29 juli t/m zondag 2 augustus
terug in Nederland: dinsdag 4 augustus


Het team: Sophie Dubbeldam, Cees van der Walle, Remco Klomp, Remco Platte, Nico Roelink, Johny van Schoonhoven, Barry Grave, Ron Straver en Ton Schlief

 

Voor een verslag van dag tot dag, klik hier >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.