Oude traditie

Sloeproeien is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. De VOC-schepen in de middeleeuwen hadden roeisloepen aan boord, welke werden gebruikt voor transport van schip naar de wal, of voor het 'uitroeien' van de trossen waarmee afgemeerd werd. Eind 17e eeuw hadden de Nederlandse zeilende walvisvaarders sloepen mee om op de walvissen te jagen, deze snelle 'whale-boat' sloepen waren voorzien van een harpoen. De reddingsloep is ook al honderden jaren aanwezig op onze koopvaardij- en marineschepen. De Marine heeft al jaren de statige B2 sloepen. In de havens werden honderden jaren lang jollen gebruikt door de 'vletterlieden'. Vervoer van mensen of materialen, assistentie bij ankeren en aan- en afmeren, maar ook voor de haringvisserij werden de vletterlieden ingezet. Ook het loodswezen kent een rijke historie met sloepen. En langs onze kust waren roeireddingsboten gestationeerd. 

Sloeproeien in wedstrijdverband

Waar sloepen waren, waren ook wedstrijden. Op zeevaartscholen, waar sloeproeien één van de verplichte vakken is, worden al sinds de jaren '50 sprintwedstrijden georganiseerd, en in de loop van de jaren kwamen er korte en lange prestatietochten bij in Nederland. Maar we zijn nu eenmaal competitief ingesteld, dus bij iedere tocht zijn er altijd genoeg teams die er een wedstrijd van maken. De diversiteit in sloepen maakten onderling vergelijken onmogelijk, en zo ontstond in 1991 de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN). De FSN heeft een 'handicap' systeem ontwikkeld zodat verschillende typen sloepen toch tegen elkaar kunnen strijden. Inmiddels zijn er een kleine 250 sloepen actief in het Nederlandse wedstrijdcircuit, en worden er jaarlijks ruim 20 wedstrijden georganiseerd. In Zeeland is in de jaren '80 de Zeeuwse Federatie Sloeproeien ontstaan.

 

De Koninginne-tocht onder de sloeproeiraces

De tocht die iedere roei(st)er minstens één keer moet hebben geroeid, is de machtige Harlingen-Terschelling oversteek. Deze HT is ontstaan in 1975. Tot die tijd werden op Terschelling al jarenlang sprintwedstrijden gehouden, met een onderlinge strijd tussen de roeiers van de WBS (zeevaartschool Willem Barentsz) en de roeiploeg van de OKA18 (een gezellige kroeg op West!). De ploeg van de OKA18 won jaar op jaar, en volgens de WBS ploeg zou dat er anders uitzien wanneer ze een langere wedstrijd zouden organiseren. Tijdens de late uurtjes in de kroeg werd Harlingen-Terschelling geopperd... De mannen van de OKA18 wilden het gelijk nog steviger aanpakken, en stellen het Kanaal tussen Calais en Dover voor. De zeevaartschool geeft echter geen toestemming voor deze tocht. De net nieuwe sloepen mochten niet op transport naar Calais. En zo werd het dus toch Harlingen-Terschelling. In 1975 bestaat de zeevaartschool 100 jaar, en op 21 juni van dat jaar starten twee sloepen aan de eerste 'prestatietocht' Harlingen-Terschelling. De 'Houtman' met het WBS-team en 'De Rijp' met het OKA18 team arriveren bijna 5 uur later op Terschelling, en een traditie was geboren.

In '76 deden er 3 sloepen mee, en gestaag is dit uitgegroeid tot het maximumaantal deelnemers; 140 sloepen. De HT-commissie heeft een belangrijke doelstelling: de sloepen die aan de HT mee doen dienen authentiek te zijn, en aan het HT-reglement te voldoen. De riemen zijn van hout, zonder contragewichten, zonder kraag waarmee ze in de dollen blijven zitten. Kortom, HT-roeiers roeien net zoals onze verre voorvaderen in de middeleeuwen!

De tocht kan zeer zwaar zijn, en vele uren duren. Regelmatig komen sloepen niet aan, en stranden ergens op een zandbank tussen de eilanden....... Een echte sloeproei(st)er moeten de HT een keer geroeid hebben! En vele roei(st)ers zijn verslaafd geraakt aan deze race, en roeien de HT ieder jaar weer.

 

Veel wedstrijden

Er is volop keuze in Nederland. Naast de HT zijn er tientallen sloeproeiwedstrijden, en kunnen teams onderling strijden in verschillende competities. De FSN organiseert het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien, en naast het algemene klassement kennen we inmiddels ook de Kuikencompetitie, het Kromhout-Whalerklassement, het Friese Kampioenschap, het Zeeuwse kampioenschap etc. Kijk in de roeikalender voor een overzicht van de wedstrijden.

 

Nieuwe sloepen

De sport groeit nog steeds. Jaarlijks komen er nog sloepen en teams bij. Oude sloepen welke na ijverig restauratiewerk weer in de vaart komen, of nieuw gebouwde sloepen. Wil je kennismaken met deze geweldige sport, zoek dan een vereniging bij je in de buurt, en ga een keer mee trainen!

 

Topsport!

Sloeproeien is een serieuze sport. Wedstrijden zoals de HT of de Amsterdamse grachtenrace vergen veel van je lijf. Tijdens een HT gaan liters sportdrank, trossen bananen en stapels energierepen mee, maar ondanks dat hoort bij sloeproeien (gelukkig) nog steeds het ruige sfeertje van 'vroeger'. Na de finish is het tijd voor feest, en bij een feest hoort drank. Menig sloeproeier steekt gelijk na de finish een peuk op, en menig team neemt tijdens de wedstrijd een kratje bier mee, zodat gelijk na de finish gedronken kan worden op de goede afloop. Dat maakt sloeproeien ook een ontzettend gezellige sport. Wie een keer 1000 of 1500 roei(st)ers heeft meegemaakt in de feesttent na afloop van een wedstrijd, en de sfeer heeft geproefd, wil niets anders meer........