Aluminium roeisloepen van jachtwerf De Zeeg

Jachtwerf De Zeeg uit Steenwijk ontwikkelt en bouwt al jaren traditioneel gelijnde open zeilboten in aluminium. Een aantal van deze ontwerpen zijn afgeleid en sterk beïnvloed door de boten die zijn voortgekomen uit het Vikingtijdperk. En dan niet alleen door de boten van de Noorse kusten maar ook de boten welke voor visserij en andere werkzaamheden gebruikt werden vanuit de Shetland en de Faeröer eilanden. Met deze boten werd niet alleen gezeild maar ook veelvuldig geroeid. In 2013 ontwierp De Zeeg in opdracht een 12-riems roeisloep met Viking lijnen voor een bedrijf dat buitensport activiteiten organiseert.

 

Vervolg hierop kwam in de zomer van 2016 toen SRV Hjoed 'n Makkie uit Franeker De Zeeg benaderde voor de bouw van de 6-riems sloep die op dat moment alleen nog op tekening bestond. Na een bezoek aan de werf en overleg binnen de vereniging kreeg De Zeeg de opdracht tot de bouw van de 6-riems sloep, welke sinds 2017 onder de naam Hjoed 'n Makkie 5,1% succesvol meevaart in de H 1e klasse. Omdat vanuit het sloeproeien ook vraag kwam naar 8- en 10-riems sloepen in aluminium volgens de traditionele lijnen van de al gebouwde boten, bouwt De Zeeg inmiddels ook 8-riems en 10-riems sloepen! Er zijn al 22 sloepen in de vaart (waarvan 10 voor 'Roeien naar Herstel' van de Nationale Politie). 

Geïnteresseerden uit het zuiden kunnen proefroeien bij Sloeproeien Zeeland en kennis maken met een 6-riemer. 

Voor alle boten geldt dat ze de rompen sterk en duurzaam zijn. Het dolboord is zeer stijf en zorgt ervoor dat de boten eventuele klappen goed kunnen opvangen. Uitgebouwde dolpotten zijn zo gemaakt dat deze tijdens de vaart niet achter een dukdalf of ander uitsteeksel kunnen blijven haken.

Kijk voor meer informatie op www.jachtwerfdezeeg.nl

Jachtwerf de Zeeg
Wheermaten 6
8331 TL Steenwijk

tel: 0521 512257

info@jachtwerfdezeeg.nl