Kromhout-Whaler

De Kromhout Whaler is een acht mans roeisloep van het type "whale-boat" Een Whale-Boat onderscheidt zich van de meeste andere sloepen door een slanke rompvorm en een scherpe achtersteven. De boten gebruikte men bij de walvisvangst. De whale-boat of walvissloep, is een slanke sloep die van voren en van achteren spits toeloopt. Dankzij haar vormgeving is het een snelle wendbare en zeewaardige sloep met een groot drijfvermogen. Overal ter wereld is eeuwenlang op walvissen gejaagd. Met grote zeilschepen voer men tot in de 19e eeuw om de Noord om de waardevolle dieren te vangen. Vanaf het zeilschip werd zeilend en roeiend de walvis benaderd en geharpoeneerd.

De Kromhout Whalers worden nieuw gebouwd bij de historische Kromhoutwerf te Amsterdam naar een oorspronkelijk ontwerp uit 1882 van de Hoofdingenieur Der Marine te Hellevoetsluis. Bij de Marine werd deze sloep onder andere uitgevoerd als reddingsboot voor ramschip "De Buffel". De afmetingen van de sloep zijn 8,60 x 1,78 x 0,60 meter. De sloep wordt nu vervaardigd uit 10 mm A-kwaliteit occumé hechthout en afgewerkt met een epoxy-systeem. De Kromhout Whaler weegt ongeveer 500 kg.

De eerste Kromhout Whaler werd in 1991 gebouwd en heeft zich in meerdere opzichten bewezen; met name op het terrein van (roei)snelheid en zeewaardigheid beschikt de sloep over uitstekende eigenschappen. Elk jaar verlaten één of meer nieuwe sloepen de werf, zodat er inmiddels dertig van deze sloepen rond varen.