zaterdag 10 juni 2023

23e Race the Dragon - drakenbootfestival


Een keer iets anders dan sloeproeien?

In 2023 zal voor de drieëntwintigste keer deze spectaculaire drakenboot wedstrijd worden georganiseerd waarbij gelegenheidsteams de krachten met elkaar kunnen meten. Teamgeest en gezelligheid staan centraal in een sportieve uitdaging op het water.

DE SPORT
De drakenbootsport is een spectaculaire watersport die haar oorsprong in Azië heeft. In de twaalf meter lange boot zitten zestien tot twintig peddelaars, wordt het tempo aangevoerd door de trommelaar en de koers bepaald door de stuurman. De drakenboten zijn traditioneel met drakenkop- en staart uitgevoerd, zo ook bij Race The Dragon. Naast de explosieve start is de mate van synchroniciteit van de peddelaars van groot belang om het verschil te maken tussen winnen en verliezen. Het gezamenlijk op het gelijktijdige tijdstip de maximale kracht op het peddelblad zetten geeft het meest optimale resultaat. Een echte teamsport.

DE WEDSTRIJDDAG
Op de wedstrijddag vaart jouw team meerdere malen tegen twee andere teams tegelijk, over een afstand van 200 meter. Terwijl je bijkomt van de geleverde prestatie kun je kijken naar de andere teams, wat eten of drinken. Het programma start ongeveer om 10 uur en duurt tot circa 16 uur. Wie er uiteindelijk met de prijzen naar huis zal gaan, zal in een spannende finale worden beslist. De vrijwilligers van drakenbootvereniging United Dragons zullen weer hun uiterste best doen van deze dag een groot succes te maken.

WAT MOET JE DOEN?
Om mee te kunnen doen aan dit unieke evenement heb je een team nodig van 14 tot 16 peddelaars met een gemiddelde conditie en gevoel voor ritme. Je kunt gebruik maken van een ervaren stuurman en trommelaar aan boord en van een originele drakenboot met peddels. Tevens heb je de mogelijkheid in de vier weken voor het evenement in Alkmaar één of meerdere trainingen te volgen. De eerste training is bij de inschrijfprijs inbegrepen, voor extra trainingen geldt een meerprijs.