Roeiriem.nl

Wat begon met een vraag naar riemen voor een sloepje, groeide uit tot een bedrijf dat elke winter full time in de riemen zit. Ruim 30 jaar geleden begon Willem Koornstra met het maken van de roeiriemen, later werd dat opgepakt door zijn werknemer. Sinds 2015 is de zoon van Willem, Niels Koornstra, de productie over gaan nemen. Door de jaren heen had Niels de meeste stappen van het maakproces al voorbij zien komen en daardoor kon hij in korte tijd de productie geheel overnemen.


De riemen worden handgemaakt in de werkplaats van timmerbedrijf "Koornstra" in Harlingen. Hier werden voorheen zeil- en motorschepen vanaf casco afgebouwd, maar de werkplaats heeft later plaatsgemaakt voor andere activiteiten en natuurlijk voor het vervaardigen van roeiriemen.

Riemen

De eerste riemen die gemaakt werden, waren van 3 lagen Oregon verlijmd. Het blad zat tussen de twee buitenste lagen ingelijmd en het handvat werd eraan geschaafd. Sinds een paar jaar hebben we deze riem uit ons aanbod gehaald. Er was weinig vraag naar en de vork waar het blad in zat bleek een zwak punt te zijn.
In 2007 kwamen de mannen van de Orkaan bij ons langs voor een ander soort riem. Ze zochten een riem die licht van gewicht was. Zo kwamen we samen uit op de Riemko. Een riem van 5 lagen Fins Vuren waar een hardhouten handvat ingelijmd zit. Door het Vuren een stuk lichter, maar doordat de lijmnaad op de trekrichting ligt, toch stug genoeg. Zolang het hout goed beschermd wordt door de laklaag kan er weinig gebeuren. Deze riemen bleken een succes, want de Orkaan werd er meteen kampioen mee.


Onze nieuwste riem is de Koornstra 2.0
Een 6 laags verlijmde Oregon roeiriem die een stuk stugger is. Ook deze riem kwam voort uit een samenwerking. Dit keer was het de Grutte Bear uit Joure. Ze zochten een riem die stugger was dan de Riemko. Ook werd er gekozen voor aangelijmde hardhouten handvaten en Redcedar bladen. Dit zorgt ervoor dat het middelpunt van de riem dichter bij de dol komt. Na de slag wordt het dan makkelijker om de riem uit het water te krijgen.

Overname

Sinds dit jaar doet Niels nu ook de offertes en alle communicatie. De website en de naam Roeiriem.nl worden nog door Willem gedragen. Het is een fijne samenwerking tussen vader en zoon die hopelijk nog vele jaren door mag gaan.

 

Scheepstimmerbedrijf Koornstra

Hermesweg 1d
8861 VN Harlingen
info@dromenaanzee.nl

06-13344313