2022 - Nedurance
Ilja Kok, Jornt Oudmaijer, Ingeborg Dijkstra en Guus Koppes gaan in 2022 de Talisker Whisy Atlantic Challenge roeien.
In dit overzicht de afgelopen en toekomstige oceaanoversteken met Nederlandse deelnemers!
Voor een overzicht van de Nederlanders die één of meerdere malen een oceaan over roeiden, klik hier >>
Ilja Kok, Jornt Oudmaijer, Ingeborg Dijkstra en Guus Koppes gaan in 2022 de Talisker Whisy Atlantic Challenge roeien.
De vier Rotterdammers Jan van de Werken, Perry ten Brinke, Bert Schoolenberg en Peter Breugelmans roeien in 2022 in 60 dagen 6.000 km van New York naar Rotterdam om 600.000 euro in te zamelen voor een huiskamer van de Stichting Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam in het EMC-Sophia.
In 2021 roeit Team Migaloo de Atlantische Oceaan over om aandacht te creëren voor een wereldwijd probleem: de plastic soep. Aidan Scherpbier en Tristan Sim kennen elkaar van het sloeproeien in Deventer. De naam Migaloo is een verwijzing naar de witte bultrugwalvis Migaloo die in 1991 voor het eerst voor de oostkust van Australië is gezien. Migaloo betekent in het Aboriginal “white fella”, wat witte man betekent. Je mag anders zijn, je identiteit wordt tenslotte niet bepaald door je kleur maar door de relatie met anderen en je cultuur. Team Migaloo neemt deel aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, die in december 2021 van start gaat.
Eind oktober 2021 vertrekt Ralph Tuijn voor zijn 11x oceaanroeitocht van Europa naar Zuid-Amerika over de Atlantische oceaan! Meer info volgt....
Op 1 maart 2021 vertrekt Ralph Tuijn met 'team EU' voor zijn 10x oceaanroeitocht van Europa naar Zuid-Amerika over de Atlantische oceaan! Meer info volgt....
De Atlantic Dutchesses bestaat uit Iris Noordzij, Melissa Vooren, Renate de Backere en Marieke le Duc. Ze roeiden de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020, en zijn op zaterdag 12 december van start gegaan. Na 43 dagen, 4 uren en 56 minuten kwamen onze Oranje Leeuwinnen op 24 januari 2021 aan op Antigua, en zijn daarmee de eerste Nederlandse dames die een oceaan overroeiden! Ze zijn 1e geworden in het damesklassement, 6e in de race klasse en 6e in de 'fours'. Van de 21 deelnemende boten werden deze kanjers 7e!! Wat een mega prestatie! Voor video's van de aankomst, klik hier >>
Astrid Janse, Bela Evers, Desiree Kranenburg en Remke van Kleij uit Deventer namen deel aan de zwaarste roeirace ter wereld, de Talisker Whisky Atlantic Challenge. De Dutchess of the Sea zijn op zaterdag 12 december van start gegaan, en op 5 februari gefinisht na 54 dagen, 20 uren en 12 minuten! Van La Gomera naar Antigua, ruim 3.000 mijl over de open oceaan. De meest extreme weerscondities trotserend, slag voor slag, twee uur op en twee uur af. “Wij wilden bewijzen dat we zowel fysiek als mentaal tot het uiterste kunnen gaan. Het hele avontuur is opgedragen aan twee grote doelen die veel voor hen betekenen: Stichting ALS Nederland en Plastic Soup Foundation. Ze kwamen als 16e overall aan, maar zijn later gediskwalificeerd. Dit doet niets af aan de geweldige prestatie!!
Mark Slats en Kai Wiedmer wonnen de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2020! Ze roeiden in de zelfgebouwde boot 'Maria' als team Row4Cancer de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Row4Cancer finishte na 32 dagen, 22 uur en 13 minuten roeien! Een nieuw wereldrecord voor duo's!!!
In 2020 stak Ralph Tuijn voor de 9e keer roeiend de oceaan over!! Nog maar net terug van een solo oversteek vertrok Ralph samen met 4 collega roeiers (Team Apple Pie) op 4 maart 2020, en roeiden ze de circa 6.000 km van Portugal naar Frans-Guyana in 54 dagen. Op Lanzarote werd een korte stop gemaakt voor onderhoudswerkzaamheden, en bij de Kaapverdische Eilanden mochten ze niet meer van boord in verband met de Corona maatregelen. Dit terwijl de watermaker was gestopt, en men enkele honderden liters drinkwater moest inslaan. Met vele zeiljachten in de baai zat er niet anders op dan ten anker gaan, en nadat het drinkwater aan boord was gebracht weer verder te gaan. Deze oversteek kende bijzonder momenten; zo dacht men op 21 maart UFO's waar te nemen (men zag de net gelanceerde groep Starlink satellieten van SpaceX die een fel oplichtende trein van 'sterren' trok), en men is onderweg aangevallen door een grote haai, met schade aan het roer tot gevolg.
Eind 2019 maakte Ralph Tuijn zijn 8e oversteek, solo dit keer!
Eind 2019 stak Ralph Tuijn als schipper - na een eerder dit jaar mislukte poging om solo over te steken - voor de 7e keer roeiend de oceaan over. Samen met 5 collega roeiers (Niklas Persson & Therese Lundgren - Zweden, Jacob Rothing - Noorwegen, James Morrissey - Ierland en Denis Gorbylev (Rusland) vormden ze het 5NationTeam, en roeiden ze de circa 6.000 km van Portugal naar Frans-Guyana in 52 dagen.
Nederlander Paul Heerema roeide met het Engelse team The Nauti Buoys in 2018 de Talisker Whisky Atlantic Challenge, de langste roeiwedstrijd ter wereld: 3.000 mijl (5.500 km) van de Canarische eilanden naar Antigua. De 5 mannen werden op 16 januari 2019 derde in een tijd van 36 dagen, 19 uur en 9 minuten. Ze werden bovendien wereldkampioen snelste oversteek in een 5 persoons boot!
In 2018 deden The Dutch Atlantic Four bestaande uit Marcel Ates, Bart Adema, David de Bruijn en Erik Koning (4 sloeproeiers uit Haarlem) mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, de langste roeiwedstrijd ter wereld: 3.000 mijl (5.500 km) van de Canarische eilanden naar Antigua. De mannen werden op 16 januari 2019 eerste in een tijd van 34 dagen, 12 uur en 9 minuten!
Eind 2017 stak Ralph Tuijn voor de 6e keer roeiend de oceaan over. Wederom om samen met 4 collega roeiers een record te vestigen. Echter 14 dagen na vertrek werd de reis noodgedwongen onderbroken vanwege een gebroken roer, en vierden ze Kerst op Lanzarote. Op 30 december kozen ze weer zee, echter wederom door materiaalpech werd de reis opnieuw onderbroken met een tussenstop op Minelo, Kaapverdië. Op 19 januari begon men aan de laatste etappen tot Frans-Guyana.
Mark Slats stak, tijdens de Talisker Whisky Atlantic Challenge 2017, solo de Atlantische oceaan over in zijn full-carbon roeiboot Peanuts. Hij roeide, in zijn eentje, van La Gomera (Canarische eilanden) naar English Harbour Antigua in 30 dagen, 7 uur en 49 minuten. Mark roeide met een gemiddelde snelheid van 3.503 knopen. Hij finishte als eerste solo roeier en verbrak bovendien het wereldrecord solo oceaan roeien met maar liefst 5 dagen. Van het gehele deelnemersveld kwam Mark als 4e over de finishline achter 3 viermans boten. Hij liet hierbij alle drie-, twee- en eenmansboten achter zich. Mark finishte slechts 17 uur na de eerste 4 mans boot. De tweede soloroeier die finishte kwam maar liefst 14 dagen na Mark binnen in de haven van Antigua. In de vele media uitingen over zijn behaalde wereldrecord voor het Guinness Book of Records werd Mark de ‘Gentle Giant’ of ‘The Flying Dutchman’ genoemd.
Begin 2017 stak Ralph Tuijn als schipper voor de 5e keer roeiend de oceaan over. Samen met Niall Bates (Ierland), Clement Mas (Frankrijk) en Colin Blears (Australië) roeide hij in een recordtijd van 48 dagen de 6.000 km van Portimão (Portugal) naar Frans-Guyana! Het doel was om binnen 50 dagen te finishen, om zo het record (weer) binnen te halen!
In 2015 roeiden Sam Greatrex, Tara Adams, Jim Alsford, Nicholas Sen (allen uit GB) en Ralph Tuijn van Lagos (Portugal) naar Cedros (Trinidad en Tobago) in de 'Mrs Nelson'. Na 52 dagen roeien hadden ze een nieuw record te pakken! Voor Ralph Tuijn was dit zijn 4e poging en 3e succesvolle oceaanoversteek!
Na de indrukwekkende oversteek over de Grote Oceaan in 2007/2008 wilde Ralph in 2012 de Indische Oceaan solo bedwingen. Een avontuur van 10.000 km met grote uitdagingen, en voor Ralph de derde oceaanoversteek. The TriFinance Ocean Challenge startte in de boot 'Me Inc' op 1 augustus 2012 in Carnarvon (West Australië). Na 68 dagen roeien arriveerde op 8 oktober Ralph na veel tegenslagen, sterke stromingen en golven tot 10 meter hoog op de Cocoseilanden. Na een lange tussenstop vertrok Ralph op 5 mei 2013 voor het 2e deel van deze oversteek, echter na 25 dagen komt er een abrupt einde aan het avontuur en ontsnapt Ralph aan de dood. De 'Me Inc' wordt 2 keer overvaren door een tanker.
De meest indrukwekkende oceaanroeitocht ooit maakte Ralph Tuijn in 2007. Een solotocht van 19.500 km over de Grote of Stille oceaan, maar liefst 281 dagen op zee, met een tussenstop op Atol Atafu (ruim 400 km noord van Samoa). Na deel 1 van deze Challenge, de oversteek van de Atlantische Oceaan samen met zijn broer Michael, vertrok Ralph op 14 maart 2007 vanuit Callao (Peru) in zijn zelfgebouwde boot Zeeman Challenger. Eind augustus lijdt Ralph na 163 schipbreuk op een rif en strandt hij op het Atafu Atol, één van de meest afgelegen eilandjes in de wereld. De boot had grote schade opgelopen, maar samen met de lokale bevolking repareerde Ralph de boot en vertrok hij op 19 oktober voor het vervolg van zijn reis. Enkele weken later neemt hij het besluit Fiji aan te doen, omdat het orkaanseizoen inmiddels is begonnen. Achteraf een goed besluit want enkele dagen later slaat categorie 4 orkaan Daman hard toe! Eind april 2008 zet hij zijn reis voort, om op 16 juli 2008 te arriveren in Port Rabaul, Papoea. Ralph beschreef dit avontuur vol uitdagingen (o.a. schipbreuk, aanval van haaien, voedseltekort, kapotte watermaker, meerdere keren zwaar onweer) in een boek.
In 2006 roeiden sloeproeiers Wendel Röntgen en Gijs Koning in 64 dagen de ruim 2.600 zeemijlen van Gran Canaria naar Antigua in een zelfgebouwde boot. Voor een uitgebreid verslag van de bouw en de reis, zie download
In 2006 roeiden de broers Michael & Ralph Tuijn in 86 dagen 3.045 zeemijl (5.639 km) van St. Sebastian de la Gomera naar Curaçao (met een korte tussenstop op Martinique) in de boot 'Zeeman Challenger' Voor Michael was dit de 2e oversteek, nadat hij in 2001 met de Ward Evans Rowing Challenge had meegedaan. Voor Ralph was dit de 1e oversteek, en bovendien de 1e etappe van de Zeeman Ocean Challenge, want hij zal na deze tocht solo de Grote Oceaan oversteken!
In 2005 roeiden Gijs Groeneveld, Robert Hoeve, Jaap Koomen en Maarten Staarink in de 'Vopak Victory' in precies 60 dagen van 19 minuten over de 6350 kilometers (3500 mijl) Atlantische Oceaan tussen New York Manhattan en de Britse Scilly Eilanden. Op 31 juli gooiden ze de trossen weer los, en roeiden ze via een tussenstop in Maassluis naar Rotterdam.
In 2001 roeiden Rik Knoop en Michael Tuijn de Ward Evans Rowing Challenge, een 2.900 mijl (5.371 km) lange oversteek van Tenerife naar Barbados. De race kon theoretisch in 5 weken, echter Rik en Michael deden liefst 15 weken over dit avontuur, aldus het artikel in de Trouw. Rik en Michael waren de eerste 2 Nederlanders die een oceaan over roeiden!